Zwangerschap met bekkenpijn

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de vrouwen  tijdens hun zwangerschap last hebben van pijnklachten in de lage rug en/of het bekken. Een flink deel daarvan heeft ook na de bevalling nog enige maanden (pijn)klachten Mede hierdoor kunnen deze vrouwen moeite hebben met het uitvoeren van hun taken binnen het gezin en kan herintreden na het verlof vertraagd raken. Veel gehoorde namen voor deze klachten zijn: bekkeninstabiliteit, peripartum bekkenpijn of symfysiolyse.

Naast bekkenklachten die ontstaan zijn rondom de zwangerschap, bestaat er ook een traumatische of mechanische vorm van instabiliteit. Deze wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een val van een fiets of de trap of een sportletsel (bijvoorbeeld: sliding bij voetbal).

Tijdens de zwangerschap zorgt het hormoon relaxine voor versoepeling van de gewrichtsbanden rondom het bekken. Dit is nodig om de doorgang van de baby tijdens de bevalling mogelijk te maken. De spieren rondom het bekken ( buik, bil, rug –en bekkenbodem) hebben een taak om het bekken “stabiel”te houden. Ook de extra belasting van de groter wordende baarmoeder en een andere lichaamshouding door de zwaardere buik spelen een rol bij het ontstaan van klachten.
Vaak is er een verstoring van de balans tussen belasting ( wat vraag ik van mijn lijf ) en de belastbaarheid ( wat kan mijn lijf )

Klachten die kunnen voorkomen, zijn pijn in :  

Verder zijn er vaak pijnklachten bij het starten van een beweging, bv. opstaan uit een stoel. Ook is het lichaam sneller vermoeid en herstelt men langzamer van die vermoeidheid en pijn. 

Begeleiding tijdens zwangerschap

Bij de 1e afspraak wordt in een uitgebreide anamnese het klachtenbeeld in kaart gebracht. In het vraaggesprek is tevens aandacht voor de functie en het gebruik van de bekkenbodemspieren; zij spelen een belangrijke rol in de ondersteuning van de organen in het bekken en moeten goed kunnen ontspannen tijdens het plassen en ontlasten. Aan de hand van dit vraaggesprek wordt een behandelplan op maat met de zwangere besproken.

Onderdelen van dit behandelplan zijn:

In elke fase van de zwangerschap wordt hiervoor een aktieve opstelling van de zwangere verwacht; samen kunnen we dan werken aan een optimaal resultaat.

Oog voor herstel

Als onderdeel van onze begeleiding wordt er 6 weken voor de bevalling nog een afspraak gepland om richtlijnen te bespreken voor de naderende bevalling en de eerste (belangrijke) herstel periode daarna. Ook krijgt de zwangere dan een oefenschema mee en is er gelegenheid voor het stellen van vragen . Bij onvoldoende herstel of het ontstaan / verergeren van klachten na de bevalling  is er een indicatie voor voortzetting van de behandeling na ongeveer 8 weken.
Indien nodig bezoeken we vrouwen in de kraamtijd thuis of in de geboortekliniek van het MCH Westeinde. Voor info: www.geboortekliniek.nl De kraamverzorgenden van Wereldwonder (zie www.wereldwonder.nl ) zijn door ons bijgeschoold om de vroege signalering van bekken- problematiek bij kraamvrouwen te onderkennen.

En verder…

Binnen de praktijk wordt volgens de richtlijn die door de beroepsgroep is opgesteld, gewerkt en is Jessie Spruit  geregistreerd Zwanger Fit  docente. Verwijzing vindt plaats door huisartsen, gyneacologen en verloskundigen. Met de verloskundigen van Ella, de psychologen van de Psycho Informa Groep en kraamzorgbureau Wereldwonder hebben wij een samenwerkingsverband bij ”Familia“ op de Steijnlaan 192. www.familiadenhaag.nl . Ook kunt u zonder tussenkomst van deze verwijzers op eigen initiatief een afspraak maken.(zie: directe toegankelijkheid fysiotherapie,)
Vergoeding vindt plaats vanuit de aanvullende verzekering of op eigen kosten. (zie onze tarieven)

Voor meer informatie of het maken van een afspraak, vraag naar Jessie Spruit, Rianne Eversteijn of Herma Mulder.

 

 

 

 

 

 

 

 

What do you want to do ?
New mail