Wat is hartfalen

Het hart is één van de belangrijkste organen uit het lichaam. Het hart is een spier, ongeveer zo groot als een vuist en pompt het zuurstofrijke bloed naar alle delen in het lichaam. Bij hartfalen neemt deze pompfunctie langzaam af. In het begin merkt u daar niks van, maar op den duur ontstaan er klachten. Deze treden met name op bij inspanning.

Hartfalen is als aandoening al heel lang bekend, maar komt de laatste tijd steeds meer in de publiciteit. Dit komt onder meer omdat:

Er zijn veel oorzaken voor hartfalen. De meest voorkomende zijn:

De verschijnselen zijn zeer verschillend bij hartfalen. Dit zijn de belangrijkste kenmerken:

Hartfalen wordt ingedeeld in vier categorieën:

  1. Geen klachten bij normale inspanning
  2. In rust geen klachten, wel bij normale inspanning
  3. In rust weinig of geen klachten, al klachten bij lichte inspanning
  4. Klachten bij elke inspanning, ook klachten in rust

Therapeuten

Binnen onze praktijk zijn Cynthia de Bruin, Marijke Wiechers en Jan Hortensius verantwoordelijk voor de begeleiding bij hartfalen, zij hebben hiervoor extra scholing gedaan. Tevens werken wij samen met andere fysiotherapiepraktijken in de regio Den Haag die ook specifieke hartfalenrevalidatie geven en zijn aangesloten bij Fysiogroep Haaglanden.

Behandeling

De behandeling bestaat uit:

Wij bieden in onze praktijk begeleiding aan voor patiënten met hartfalen. We beschikken over een oefenruimte met de benodigde trainingsapparatuur en voldoen aan de veiligheidseisen (aanwezig zijn: een AED, bloeddrukmeter, hartslag/saturatiemeter).

Vergoeding

De fysiotherapeutische begeleiding bij Hartfalen wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. De vergoeding voor de therapie moet vanuit de aanvullende verzekering komen. Op de praktijk kunnen we kijken hoe u verzekerd bent. Indien u geen aanvullende verzekering heeft kunt u de trainingslessen ook zelf betalen (per keer €6,50).